On perjantai-ilta ja Punavuoren Ahvenen takahuoneen ovesta astuu ulos kaveri, joka puhuu puhelimeen, “oon täällä punavuoren ahvenessa koodaamassa”. Oven takana on käynnissä reilun kymmenen hengen Ruby Brigade tapaaminen ja huoneen täyttää vilkas keskustelu, ei ehkä niinkään varsinainen koodaaminen.

Prikaatin porukka

Kaikki osallistujat kuuntelevat korva tarkkana ja kaikilla on jotain sanottavaa. Katossa roikkuva dataprojektori ei loista kohti huoneen takaosaa, sillä kaikilla osallistujilla on mäkit, joiden VGA-portit Steve vaihtoi DVI-porteiksi, kun PC-miehet miettivät vielä ostaako AMD:n vai Intelin prosessori rumiin koteloihinsa.

Keskustelua ylläpidetään vapaamuotoisilla esityksillä, jotka jollain tapaa liittyvät Ruby-ohjelmointikieleen. Tutustumiskierroksella useimmat osallistujat myöntävät PHP-menneisyytensä mumisten ja vannovat sen jälkeen silmät säihkyen Ruby on Railsin nimeen. Osa kertoo kehittävänsä web-ohjelmistoja sen avulla jo kokopäiväisesti ja prikaati on mainio paikka kuulla muista Rubyn ympärille kehittyvistä mielenkiintoisista tekniikoista.

Ensimmäinen esitys kertoo Youtube-videoita jukeboksin tavoin soittavasta Youkebox-palvelusta. Palvelu itsessään on ihan huippuhyvä idea, mutta huoneessa olijoita kiinnostaa alustaksi valittu Railsin sukulainen, Merb. Tiskijukan työstä eläköitynyt pääkehittäjä Pirkka kertoo uteliaille tuomionsa Merbin ja DataMapperin kypsyydestä oikeaan käyttöön. Etenkin jälkimmäisen kanssa on saanut tapella oikein toden teolla.

Youkebox on lastattu rankasti javascriptillä, jonka kehittämistä on auttanut huomattavasti JSLint niminen validaattori. Kannattaa laittaa korvan taakse ja kokeiluun, kuten myös O’Reillyn kirjan nimeltä Javascript The Good Parts. A List Apart kirjoitti juuri hyvän tutoriaalin rikkinäisen tai kummallisesti toimivan javascriptin korjaamisesta eri selainten kehittäjätyökalujen debugger ja breakpoint ominaisuuksilla. Prikaatissa keskustelua kuumensi myös Railsin mukaan bundlatun Prototypen ja sen kevyemmän kilpailijan jsQueryn vertailu. Henkilökohtainen visiittini Django-maailmassa opetti, että jsQuery vaikuttaa monella tapaa miellyttävämmältä vaihtoehdolta Protytypen tilalle.

Sinatra in action

Vaihtoehtoisten frameworkien esittely jatkui Sinatralla, jonka luotettavuus Merbin tapaan kärsii sen nuoresta iästä Railsin varjossa. Sinatran valtiksi lasketaan kuitenkin sen keveys, koska koko aplikaation voi kirjoittaa yhteen tiedostoon. Jos suunniteltu projekti tekee vain yhtä asiaa niin Sinatraa kannattaa harkita. Etuna yhden tehtävän PHP-sivuihin ruby gems kirjastosta asennettava Sinatra ei vaadi edes Apachea.

Testaus on varmasti yksi kestoaihe, josta kultainen keskitietä ei ole niin helppo kertoa. Yksi Railsin suurimpia etuja on lähes saumattomat yksikkötestit, mutta käytetäänkö niitä oikeasti? Tässä porukassa vaivaantunut vastaus oli: kyllä ja ei. Ketterässä ohjelmistokehityksessä testien kirjoittamiseen käytetty aika korvautuu viimeistään käyttöönoton yhteydessä tai jos projektiin tarvitsee kirjoittaa koodia pitkän väliajan jälkeen. Jos resurssit ovat pienet niin testejä voi rajoittaa koskemaan lähinnä Modeleita ja silloinkin niitä alueita, jotka todennäköisimmin tulevat feilaamaan. View-testien kirjoittaminen projektin alkuvaiheessa aiheuttaa todennäköisesti suotta harmaita hiuksia ilman mainittavaa hyötyä. Jälleen niukkojen resurssien kanssa testaa vain esimerkiksi javascriptin toiminnan kannalta tärkeät elementit.

Saimme osaksemme myös yhden spontaanin esityksen siitä minkälaisia jälkeläisiä eri geenit synnyttävät erilaisissa tilanteisas. Rubyn ja ImageMagickin avulla tietenkin. Prikaatin ja ilta-Nepalilaisen ruuan jäljiltä suurin osa porukasta liukesi kohti unten maita Helsingin yöelämän sijaan. Näppäiltyään epäilemättä ensin muutamia illan aikana tulleita ajatuksia.

Turusta kajahtaa

Olemme käynnistämässä samankaltaista tapahtumaa Turkulaisille Internetin tekijöille. Kävijäkunta on toki laajempi, koska olemmehan siinä humanistisemmasta pääkaupungista. Lähtölaukaus on annettu, mutta nimen puutteessa en halua kertoa vielä enempää.

§149 · Helmikuu 15, 2009 · Web! Web! Web! · Tags: , , , , · [Print]

1 Comment to “Käynti Helsingin Ruby prikaatissa”

Leave a Reply